











Leodan Villegas (Nordics Best Roaster konkurransekaffe)
Smak: Plommer, moreller, sitrus, floral ren og saftig.
Land: Peru
Område: Apaneca
Gård: La Palma
Produsent: Leodan Huamán Villegas
Høyde: 1800-2000 moh.
Bønnetype: Bourbon, Caturra
Prosess: Vasket
Smak: Plommer, moreller, sitrus, floral ren og saftig.
Land: Peru
Område: Apaneca
Gård: La Palma
Produsent: Leodan Huamán Villegas
Høyde: 1800-2000 moh.
Bønnetype: Bourbon, Caturra
Prosess: Vasket
Smak: Plommer, moreller, sitrus, floral ren og saftig.
Land: Peru
Område: Apaneca
Gård: La Palma
Produsent: Leodan Huamán Villegas
Høyde: 1800-2000 moh.
Bønnetype: Bourbon, Caturra
Prosess: Vasket
La Palma-gården i Cajamarca, Peru, drives av Leodan og Eber Villegas, som viderefører familiens kaffetradisjon. Kaffen dyrkes i 1800–2000 meters høyde og består av Bourbon og Caturra.
Etter innhøsting gjennomgår kaffebærene en nøye sortering, inkludert floating, fermentering i 12 timer og depulping uten vann. Deretter vaskes bønnene med rent vann og tørkes på hevede senger i 12 dager til optimal fuktighet (9–11%).
For nesten 60 år siden forlot Don Francisco Huamán Mondragón Ayabaca i Piura og slo seg ned i distriktet San José de Lourdes for å dyrke kaffe. I 1976 møtte han Doña Artemira Villegas Peña, og sammen bygde de et liv i Salinas-området, der de dyrket kaffe i lavlandet og drev med storfehold i høyere strøk. De var blant de første som bosatte seg i regionen, og fikk fire barn.
Etter at Don Francisco gikk bort i 1997, fortsatte Doña Artemira å drive gården og ta seg av familien. Da gården ble rammet av Coffee leaf rust (en plantesykdom som rammer kaffeplanter) i de lavere områdene, flyttet hun produksjonen til høyere høyder for å sikre inntekten.
I 2015 tok sønnen Leodan, sammen med broren Eber, over driften av gården La Palma, som ligger på 1800–2000 moh i provinsen San Ignacio, Cajamarca. Her foregår innhøstingen vanligvis fra juni til september.
De startet med å dyrke Pache og Bourbon, men har siden utvidet med blant annet Geisha, Pink Bourbon og Caturra – alltid med fokus på bevaring av skogen og beskyttelse av det lokale økosystemet.
Denne kaffen var vårt konkurransebidrag i Nordic Best Roaster, som ble arrangert i Göteborg 2.–3. mars 2025. Vi endte til slutt på en 6. plass blant 28 anerkjente brennerier fra hele Norden.