El Cuzuco
Smak: Fermenterte jordbær, tropisk frukt, sitrus, kombucha, livlig syre
Land: Costa Rica
Område: Tarrazu
Gård: El Cuzuco
Produsent: Hellen Mora
Høyde: 1700 moh.
Bønnetype: Caturra
Prosess: Natural
Smak: Fermenterte jordbær, tropisk frukt, sitrus, kombucha, livlig syre
Land: Costa Rica
Område: Tarrazu
Gård: El Cuzuco
Produsent: Hellen Mora
Høyde: 1700 moh.
Bønnetype: Caturra
Prosess: Natural
Smak: Fermenterte jordbær, tropisk frukt, sitrus, kombucha, livlig syre
Land: Costa Rica
Område: Tarrazu
Gård: El Cuzuco
Produsent: Hellen Mora
Høyde: 1700 moh.
Bønnetype: Caturra
Prosess: Natural
Våren 2023, var Pala så heldige å bli invitert på besøk til de Danske nasjonale mesterskapene for å servere kaffen vår. En av våre mange besøkende viste seg å være en ung og lovende kaffeeksportør fra Costa Rica. Etter å ha smakt våre kaffer fikk vi en liten samling kaffeprøver i retur, og et par av disse kaffene smakte så bra at vi, siden da, har fortsatt å kjøpe deres kaffe.
Denne kaffen kommer fra gården El Cuzuco, som ligger i kaffedistriktet Tarrazu. Denne godt skjulte perlen ligger under høyden Dragon's Hill og er en av få underregioner i Costa Rica som fortsatt er uten telefondekning.
Etter flere generasjoner med hardt arbeid og lidenskap for å ta best mulig vare på gårdene sine, var produsenten William Mora ikke lenger fornøyd med å selge kaffeavlingene til den rådende kommersielle markedsprisen hver høst, uansett hvor mye jobb som ble lagt ned og hvordan kaffen måtte smake. For ham ble løsningen åpenbar: å bygge sin egen vaskestasjon. På den måten kunne han tilføre økt verdi ved å fokusere på prosess og etterarbeid av sin egen kaffe.
Å få et lån for å kjøpe en egen vaskestasjon var nesten umulig, da dette var en kjempestor investering. Å gi opp var ikke et alternativ, og derfor bestemte han seg i 2015 for å selge all kaffe av laveste kvalitet fra innhøstingen for seg, for så å investere all inntekt fra dette året i nytt utstyr, for å kunne spesialisere seg på naturlig prosessering av nyplukket kaffe av beste kvalitet. Dette var et dristig trekk, ettersom dårlig fermentering eller feilslått prosess kunne tatt bort all fremtidig inntekt. Satsningen har heldigvis vist seg å lykkes, og William har utviklet kaffer som hevder seg veldig godt som spesialkaffe.
Å finne nye kunder kunne fort blitt den neste store utfordringen. Men da de, med all sin erfaring i bunn, faktisk klarte å produsere enestående og imponerende smaksprofiler, har etterspørselen etter deres kaffe overskredet tilbudet – og det til en pris som belønner innsatsen som legges ned.
William Mora oppkalte den nye vaskestasjonen etter sin eldste datter, Hellen, som da bare var 20 år gammel. Hellen og William jobber nå sammen, og med tiden blir hun den naturlige arvtakeren etter sin far.