














Kii AA - Rung`eto
Smak: Solbær, bringebær, rips, ren, saftig og kompleks
Land: Kenya
Område: Kirinyaga
Kooperativ: Rung`eto Farmers Cooperative Society
Antall medlemmer: ca 900
Vaskestasjon: Kii
Høyde: 1600-1800 moh.
Bønnetype: SL-34, SL-28, Batian, Ruiru 11
Prosess: Vasket
Smak: Solbær, bringebær, rips, ren, saftig og kompleks
Land: Kenya
Område: Kirinyaga
Kooperativ: Rung`eto Farmers Cooperative Society
Antall medlemmer: ca 900
Vaskestasjon: Kii
Høyde: 1600-1800 moh.
Bønnetype: SL-34, SL-28, Batian, Ruiru 11
Prosess: Vasket
Smak: Solbær, bringebær, rips, ren, saftig og kompleks
Land: Kenya
Område: Kirinyaga
Kooperativ: Rung`eto Farmers Cooperative Society
Antall medlemmer: ca 900
Vaskestasjon: Kii
Høyde: 1600-1800 moh.
Bønnetype: SL-34, SL-28, Batian, Ruiru 11
Prosess: Vasket
Kii AA er en kaffe vi har et helt spesielt forhold til. Den er produsert ved Kii-vaskestasjonen, som er del av Rung’eto Farmers Cooperative Society i Kirinyaga, sentralt i Kenya. Kooperativet er Fairtrade-sertifisert og kjent for å levere kaffe av svært høy kvalitet – og vi har hatt gleden av å handle kaffe fra dem helt siden 2018
Rung’eto-kooperativet oppsto etter oppløsningen av Ngiriama FCS, og inkluderer også de kjente vaskestasjonene Kiangoi og Karimikui – navn mange av våre følgere kanskje kjenner igjen fra vårt sortiment. Kooperativets leder har satt i gang flere kvalitetsfremmende tiltak på alle stasjonene, blant annet flislagte vaske- og fermenteringstanker og gjenbruk av prosessvann.
Denne kaffen er dyrket på de fruktbare skråningene av Mount Kenya, på jordsmonn rikt på næringsstoffer (nitisol), som bidrar til kaffe med intensitet, kompleksitet og dyp smak.
Smaksprofil:
Kii AA er fruktig, floral og saftig, med smak av solbær, bringebær, rips og sitrus. Den har en tydelig friskhet og struktur som gjør den både kompleks og tilgjengelig.
Prosess:
Innhøsting skjer hovedsakelig mellom oktober og desember, etter blomstringen i februar og mars. Bærene håndsorteres nøye, og umodne og overmodne bær fjernes før skall og fruktkjøtt fjernes med en 3-disk Agaarde-maskin. Kaffen sorteres og graderes etter tetthet før den tørrfermenteres i 18 til 36 timer i betongtanker med skygge for temperaturkontroll, og vaskes deretter i kanaler med nytt vann. Tørkingen foregår på afrikanske tørkebord i opptil 20 dager, avhengig av været.
Pala har i flere år handlet og tilbudt kaffe fra Rung’eto Farmers' Cooperative Society, som også inkluderer vaskestasjonene Karimikui og Kiangoi. Dette koperativet støtter småbønder i området med ressurser og kunnskap for å oppnå høy kvalitet på kaffen. Fabrikken sysselsetter rundt 20 arbeidere i toppsesongen, noe som bidrar positivt til den lokale økonomien.