JULEKAFFE - Gichathaini Gikanda AA

fra 235,00 kr

Smak: Plomme, solbær, søt, frisk og saftig

Land: Kenya
Område: Nyeri
Kooperativ: Gikanda Farmers Cooperative Society
Vaskestasjon: Gichathaini
Høyde: 1700-1900 moh.
Bønnetype: SL-28, SL-34, Ruiru 11
Prosess: Vasket

Mengde:

Smak: Plomme, solbær, søt, frisk og saftig

Land: Kenya
Område: Nyeri
Kooperativ: Gikanda Farmers Cooperative Society
Vaskestasjon: Gichathaini
Høyde: 1700-1900 moh.
Bønnetype: SL-28, SL-34, Ruiru 11
Prosess: Vasket

Gichatha-ini er en klassisk kenyansk vaskestasjon i Nyeri, rett ved byen Karatina – 1.700–1.900 meter over havet. Den drives av Gikanda Farmers Cooperative Society.

Rundt 800 småskalabønder fra nærområdet leverer bær til Gichatha-ini. Her dominerer den legendariske varianten SL 34, sammen med innslag av SL 28, K7 og Ruiru 11. Bærene håndsorteres, pulpes, fermenteres og vaskes – før kaffen soltørkes i 12 til 20 dager på afrikanske tørkesenger. Hele prosessen foregår med stor nøyaktighet, og likevel en fleksibilitet som gir rom for å tilpasse seg været og hverdagen.

Gichatha-ini er en av tre vaskestasjoner som utgjør Gikanda-kooperativet – sammen med Kangocho og Ndaroini. Totalt er det rundt 3.000 aktive medlemmer i kooperativet.

Som i store deler av Kenya, er prosessen her en balanse mellom struktur og erfaring. Småbønder høster og leverer bærene sine til stasjonen, hvor de får et forskudd ved innlevering og sluttoppgjør etter at kaffen er solgt. På tross av begrensede ressurser og et visst rom for variasjon mellom leveranser og prosessdager, leverer Gichatha-ini år etter år kaffe i verdensklasse.

Jordsmonnet består av rød, vulkansk nitisol – rik på næring og ideell for kaffedyrking i høyden.
Høsten skjer fra oktober til desember, etter blomstring i februar–mars.